„Зато што су Срби“. Филмско сведочанство о несаломивој српској души и паклу по имену Јасеновац

24.06.2022

Чешко-српска асоцијација узајамне сарадње организовалa је у четвртак, 23. јуна, чешку премијеру познатог српског филма Дара из Јасеновцa. Догађај је у биоскоп Кино Пилоту привукао не само прашке Србе, већ и велики број Чеха који су упознали мрачни део европске историје.

Дара из Јасеновцa је филм који је несумњиво једно од најзначајнијих дела савремене српске кинематографије. Иако је домаћој публици у Србији то одавно представљено, у Чешкој га још нико није јавно представио.

Част нам је што је управо нашa Чешко-српска асоцијација узајамне сарадње билa у могућности да организује овај значајан догађај. Награђени смо великим интересовањем гледалаца и њиховим позитивним реакцијама након пројекције. Веома је мало филмова током којих у биоскопској сали влада таква тишина да се чује само дах публике, који се убрзава у суровим, али савршено аутентичним сценама. Препун биоскоп ћутао је и мирно седео и током завршних шпица. Публика је захваљивала, а чак и јаки мушкарци су признавали сузе. Разумеће само они који су филм погледали.

У име Чешко-српскe асоцијацијe узајамне сарадње, желимо да се захвалимо пре свега гледаоцима који су узели учешће у чешкој премијери Дарe из Јасеновцa. Од срца се захваљујемо продуцентима филма, господину Максу Ћатовићу, његовом сараднику Николи Морачи на техничкој помоћи и издвојеном времену, директорки Филмског центра Србије, госпођи Јелени Триван. Захваљујемо се и амбасадору Србије у Чешкој, господину Бериславу Векићу, на обезбеђеним важним контактима. Посебна захвалност одлази у наше сопствене редове, госпођи Катарини Степановић на изванредно добро обављеном послу око превода титлова на чешки језик.