Заменик министра спољних послова на састанку у Београду

02.07.2021

Заменик министра спољних послова Алеш Xмелар недавно је отишао у српску престоницу. Одржао је неколико састанака у Београду, од којих је главни састанак са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

"Главне теме о којима се разговарало укључивале су питања везана за актуелна збивања у Европској унији и будућу интеграцију Србије, дешавања у региону и даљи развој већ одличних билатералних односа. Заменик министра је такође упознао партнере са припремама за чешко председавање Европским саветом у другој половини 2022. године ", наводи амбасада Чешке у Београду.

Министарка Јоксимовић је високо ценила Xмелареву посету. "Посебан подстрек за Србију представља чињеница да Чешка признаје напоре наше владе у реформи и на недавној међувладиној конференцији са ЕУ подржала је брже преговоре о приступању. Такав приступ наших чешких партнера, као и добри политички и економски односи две земље, обећавају чвршће везе са самом Европском унијом ", рекла је министарка Јоксимовић.

Заменик Xмелар је изјавио да чешка влада покушава да учврсти већ добре међусобне односе тако што ће првенствено подржати приступање Србије ЕУ, при чему је Чешка спремна да пружи помоћ и подршку Србији на европском путу.