Вучић: Брутално кршење закона и бриселског споразума. Албанци су осудили Србина због истине

25.08.2021

Апелациони суд косовских Албанаца у Приштини осудио је Ивана Тодосијевића, заменика и председника округа Звечан, на две године затвора. Званично оправдање је "говор мржње". Уствари, како је рекао председник Србије Вучић, Тодосијевић је говорио истину.

Иван Тодосијевић, посланик Српске Листе и председник округа Звечан на северу Косова и Метохије, биће у затвору на две године. Албански суд у Приштини донео је такву одлуку због садржајa Тодосијећевог говора. Говорио је о инциденту у Рачку на Космету, који се уопштено сматра изговором за НАТО бомбардовање.

"Иван Тодосијевић, Србин са севера Косова и Метохије, осуђен је на две године затвора због изношења истине. Истину о Рачку и истину о свему што се догодило српској нацији&quot," председник Александар Вучић.

Према његовим речима, дошло је до јасног кршења споразума из Брисела, који су сами Албанци потписали годинама уназад. "Осудиле су га албанске судије, али према Бриселском споразуму требало је да му суде двојица српских и један албански судија. Право, право на слободу мисли, право на правично суђење су брутално и грубо повређени, што смо заједно са Албанцима и Европском унијом потписали у Бриселу &quot," рекао је он.

Вучић је истовремено позвао Европљане и Европску унију да позову Албанце у Приштини и поруче им да морају да поштују оно што су сами потписали и прихватили.

"Позивам и Србе на Косову и Метохији да буду удружени и стану иза Ивана Тодосијевића, као што ми у централној Србији стојимо иза њега, његове породице и целог српског народа на Косову и Метохији&quot," додао је Александар Вучић.