Видовдан у Јиндриховицама, где лежи 7.100 палих Срба

30.06.2022

Видовдан је најважнији српски празник. Овај дан је у српској историји везан за низ значајних и судбоносних догађаја. У Чешкој, годишњи спомен Видовдана одржава се у Српском маузолеју у Јиндриховицама код Карлових Вари.

Чешко-српска асоцијација узајамне сарадње учествовалa је на традиционалном обележавању најзначајнијег српског празника Видовдана у маузолеју у Јиндриховицама код Карлових Вари. Ову манифестацију сваке године организује удружење Видовдан, захваљујући свом председнику, господину Дејану Ранђеловићу, који већ неколико деценија брине о овом пијететном месту.

На Видовдан 1389. године, српске трупе под вођством Светог кнеза Лазара на Косову пољу сукобиле су се са османским агресором и тако за скоро сто година зауставиле продор Турака у Европу.

Подземна крипта маузолеја Јиндриховице крије кутије са посмртним остацима 7.100 палих и умрлих српских ратних заробљеника из Првог светског рата, који су држани у аустроугарским логорима на територији данашње Чешке. На основу споразума са Краљевином Југославијом, чехословачка војска их је ексхумирала са војних гробља широм чешке територије.

Маузолеј је изградила влада краља Александра I. 1925.-1932. године, од некадашњег водовода на месту аустроугарског логора за ратне заробљенике током Првог светског рата. У близини маузолеја расту чемпреси, који су увезени из српског манастира Хиландара са грчког полуострва Атос након изградње богомоље, по наређењу краља Александра I.

Земљиште са костурницом поклонила је чехословачка влада, уз подршку председника Масарика, Краљевини Југославији. Данас припада српској држави, која под руководством амбасаде, на челу са амбасадором Бериславом Векићем, припрема веома обимну реконструкцију целог комплекса.