„Видовдан славимо као победници“, рекао је Вучић у знак сећања на Косовску битку

28.06.2021

Српска нација обележила је Видовдан, један од најважнијих празника и дан заувек повезан са храбром борбом српских хероја на косовском пољу. Председник Александар Вучић похвалио је храброст своје нације.

Косовска битка између Срба и Османлија 28. јуна 1389. испоставила се неодлучном, али су Срби, који су под вођством цара Лазара готово удвостручили супериорност, изашли непоражени. Поред тога, српски витез Милош Обилић успео је током битке да убије вођу својих противника, османског султана Мурата. Према легенди, све је отишло толико далеко, да се Обилић претварао да је пребегао на муслиманску страну, доспео у непријатељски логор код султана и у право време га убио ножем. Унапред је знао да се не може вратити жив, али није оклевао и кренуо је у акцију. Дан након успешног напада на султана, Османи су га убили одсецањем главе.

Сваке године Срби обележавају борбу својих предака управо на месту битке, на Газиместану код великог споменика. Свакe годинe, Србима је теже доћи до места спомен обележја. Косовско-албанске снаге провоцирају Србе на лицу места или, као и ове године, блокирају путеве да би спречили људе.

Током обележавања битке, албанска полиција ухапсила је младића из Црне Горе и пребацила га у затвор у Приштини. Сутрадан је саслушан и оптужен за кривично дело изазивања националне и верске мржње и нетрпељивости. Разлог хапшења био је бесмислен и невероватан. Младић је само вербално и пристојно одбранио монахињу коју је косовска полиција желела да претресе.

Српски председник подсетио је на Видовдан град Крушевац, који је основао цар Лазар. Удостојио је успомену на све ратнике, а у граду је откривена монументална статуа Лазара. Ове године, Крушевац слави 650 година од свог оснивања.

"Видовдан је симбол величине наше нације. То је дан који је и у нашим поразима показао колико смо велики, ма колико мали били. Српски дух је невероватан, непобедив и никада се није повукао пред освајачима. Данас Видовдан славимо као победници, као слободни и поносни људи. Пораз и предаја нису опција за нас ", рекао је Александар Вучић у Крушевцу.

Поводом Видовдана, председник је доделио највише државне награде појединцима и институцијама за њихове заслуге и ширење доброг имена Србије и јединства српске нације.