Управљање водама и отпадом у Србији. Велики потенцијал за чешке компаније

12.12.2021

Зближавање Чешке и Србије ове године се огледа углавном у привредном сектору, а чешки предузетници почињу да се активно интересују за нове индустрије. То су, на пример, управљање водама и отпадом.

Међусобна робна размена Чешке и Србије је само у првој половини ове године достигла 750 милиона евра, што говори да ће прошлогодишњи рекорд бити поуздано оборен. У 2020. години износио је 1,2 милијарде евра.

У другој половини новембра, неколико чешких компанија из области водопривреде успешно се показало на сајму Сајам Вода у Београду уз подршку Удружења водопривреде и канализације Чешке Републике з.с. (СОВАК ЧР).

Како је на свом сајту навела Амбасада Чешке у Београду, за наше компаније је изузетно важно да Србија показује веома добре макроекономске резултате.

"Очекује се раст српске привреде од преко 7% БДП-а ове године, највећи у Европи. И остали показатељи показују висок тренд раста, као што су раст индустрије и управљања отпадом у К2 2021. 13,5%, Грађевинска производња повећана за 17,7 %, извоз роба и услуга за 36,5%, увоз роба и услуга чак 42,9% итд. Све је то разлог зашто је ова балканска земља сада веома атрактивна не само за извознике, већ и за стране инвеститоре", рекао је заменик амбасадора Мирослав Чанчик. Прилив ДСИ (директне стране инвестиције) у Србију могао би да достигне око 3,4 милијарде евра 2021. године.

Речено је да Србији још увек недостаје свеобухватна еколошка инфраструктура, као што су постројења за пречишћавање отпадних вода и функционална канализација. "Систем водоснабдевања пијаћом водом је такође на нивоу који је далеко испод захтева ЕУ. Стога расте интересовање за снабдевање технологијама и решењима у овој области, а како се шири употреба претприступне помоћи ЕУ, тако и Влада Србије је принуђена да улаже у ову област, па ће Влада Србије реализовати пројекат "Чиста Србија" 2021-2026, који предвиђа улагања од четири милијарде евра у комуналну инфраструктуру и постројења за пречишћавање отпадних вода", саопштила је чешка амбасада.

"Укупна количина комуналних отпадних вода у 2020. години износила је 304 милиона м3, од чега је количина отпадних вода испуштених у канализацију износила 249 милиона м3, остатак је био у септичким јамама, канализацији и др. Обим отпадних вода из индустријске употребе је 104 милиона. Од тога је накнадно очишћено само 28 милиона м3, односно око закладницх.привреде", рекао је заменик амбасадора и шеф трговинско-економског одељења чешке амбасаде у Србији. Највећи удео отпада на прерађивачку индустрију основних метала, хемијску индустрију и индустрију папира. Ови подаци су снажан сигнал чешким компанијама за будуће изгледе у Србији у сектору управљања водама и отпадом", рекао је заменик амбасадора и шеф комерцијално-економског одељења Амбасаде Чешке у Србији.

У оквиру сајма Сајам Вода следеће године, чешка амбасада је препоручила да се представљање чешких компанија одржи званично у виду националног учешћа.

Више информација на сајту Амбасаде Чешке Републике у Београду.