Свечаност поводом званичног почетка рада Чешко-српске асоцијације узајамне сарадње

29.03.2022

Чешко-српска асоцијација узајамне сарадње је после више од шест месеци од свог формалног оснивања, свечано јавно отпочела свој рад на свечаности којој су присуствовале важне чешке и српске личности из области бизниса, политике, културе и спорта.

Догађај, на коме је било присутно неколико десетина званица, се одиграо у репрезентативним просторима Амбасаде Републике Србије у Прагу. Присутнима су на почетку свечаности пожелели добродошлицу и поздравили су их оснивачи асоцијације Катарина Буђевац, Мариан Степановић и Радим Паненка.

,,Хвала вам за несебичну подршку, сваки добар савет и за то, што сте вечерас са нама." Рекла је на самом почетку Катарина Буђевац и присутне госте је поздравила на чешком и српском језику. Захвалила се српском амбасадору Бериславу Векићу за подршку и могућност организације оваквог свечаног догађаја у просторима Амбасаде.

Мариан Степановић је поменуо прапочетак односа наша два народа. ,,Почиње још од 14. века, када је Карел ИВ честитао српском цару Душану његово крунисање и у писму, које му је послао написао, да поздравља брата на истом словенском језику.Не смемо да заборавимо пријатељство између првог чехословачког председника Томаша Гарика Масарика и српског краља Александра Карађорђевића. Зграда, у којој се управо налазимо, је поклон Масарика Србији, као доказ њиховог пријатељства. Због ових догађаја смо донели суд, да је оснивање асоцијације веома исправна одлука. Трудимо се да упознамо чешку јавност са Србијом и супротно. Продубљујемо како културну сферу, тако и економску. Чешко-српски односи су последњих година на успону и ми верујемо да ће овај тренд бити настављен", рекао је Степановић.

Наставио је свој говор речима о досадашњем раду асоцијације и сусретима са важним особама, који су се одиграли. ,,Ради се о српском председнику Александру Вучићу, министру спољних послова Николи Селаковићу, који нам је изразио подршку, шефу српског парламента Ивици Дачићу. Највећи догађај је свакако израз подршке у форми чланства у асоцијацији председника Чешке Републике Милоша Земана", констатовао је.

Председник Чешко-српске асоцијације Радим Паненка говорио је о разлозима оснивања Асоцијације и плановима за будућност. ,,На почетку свега, постојала је идеја о оснивању организације, која ће имати за циљ да ради на развоју међусобних односа на свим нивоима. Виртуално и реално место, где ће људи који имају интересовање за чешко-српске односе, наћи све што им је потребно. То је наша амбиција и обавеза. Веома смо свесни, колико посла стоји испред нас, али ми се радујемо. Биће нам част, уколико будемо могли да сарађујемо са вама, да се сусрећемо или да дођемо по савет. Асоцијацију нисмо основали за себе, већ за све, који желе да на било који начин омогуће и помогну у зближавању наша два народа", рекао је Паненка.

Дотакао се тога, да Асоцијација у што скорије време припрема чешку премијеру филма Дара из Јасеновца, издавање садржајне књиге о Косову и Метохији. Рекао је такође, да је након председника Милоша Земана, Чешко-српска асоцијација добила још два поштовања вредна члана, оперску диву Павлину Сенић и историчара уметности Јарослава Сојку.

Почаствовани гости ове свечаности били су Рудолф Јиндрак, директор канцеларије иностраних послова кабинета председника републике Милоша Земана, Јарослав Фолдyна, посланик парламента Чешке републике и председник међупарламентарне групе ЧР-Србија и Петр Мацинка са Института Вацлава Клауса, који је заступао бившег председника ЧР и цитирао његов говор. Вацлав Клаус нажалост није могао да присуствује свечаности из здравствених разлога.

Рудолф Јиндрак је пренео поздраве председника републике и члана наше асоцијације Милоша Земана и изразио је наду, да ће се до краја ове године решити проблем са Чешким домом у Београду, како су се и договорили наши председници прошле године. ,,Господин председник Земан би у таквом случају радо посетио Београд још пред завршетком свог мандата да Чешки дом свечано отвори. То би била једна од последњих активности његовог председниковања", рекао је Јиндрак.

Петр Мацинка у заступништву за Вацлава Клауса говорио је цитирајући бившег председника, уздижући важност и историјску традицију чешко-српских односа. ,,Чеси и срби су били кроз векове блиски. Спајала нас је не само словенска нит али и отпор против надвладе - код нас немачке а у Србији далеко тежи облик османске моћи. Јуначки српски отпор против Турске био је покретач и наших народних снага и зато је након напора и победе за своју независност Србије, много Чеха помагало у изградњи модерне српске државе", чуло се у говору Вацлава Клауса.

Посланик и председник међупарламентарне групе Чешка република- Србија Јаослав Фолдyна се у оквиру свог наступа концентрисао не само на узајамне односе, али поделио је са присутнима причу своје породице. Његов отац је био Чех а мама Српкиња, упознали су се у нацистичком концентрационом логору, из кога су после ослобођења отишли као слободни људи, а убрзо након тога и венчали управо у згради српске амбасаде. Фолдyна нас је подсетио и на одлучност српских грађана да бране територијални интегритет Чехословачке 1938. године.

У дискусији која је настављена након говора гостију, господа Јиндрак и Мацинка су истакли значај чланства председника Чешке републике у Асоцијацији. ,, Нисам упућен у то, да је било који председник био члан било какве сличне асоцијације. То је невероватно велика подршка", рекао је Мацинка.

Међу истакнутим гостима свечаности, поред најбитнијих представника чешких и српских привредних компанија и личности из јавног живота, нашли су се на пример и чешко-српска филмска зведа Предраг Бјелац, фудбалске легенде Антонин Паненка и Карол Добиаш, филмски режисер Вацлав Дворак и читав низ осталих.

У име Чешко-српске асоцијације узајамне сарадње још једном захваљујемо свим драгим гостима на присуству у толиком броју и свим нашим досадашњим партнерима за помоћ у организацији свечаности. Захваљујемо се такође амбасадору Србије у Прагу, Његовој Екселенцији Бериславу Векићу и читавом особљу амбасаде за помоћ и пружену могућност да организујемо историјски први јавни сусрет наше Асоцијације у велелепним просторима амбасаде.