Српски председник Александар Вучић у Прагу

19.05.2021

Српски председник Александар Вучић посетио је у данима од 17. - 19. маја 2021. године Чешку Репубику. Његова посета је, по мишљењу обе врховне главе наших држава, улила свежу крв у продубљењу односа наших земаља.

Председник Србије Александар Вучић је током кратке посете испунио напоран програм, који је почео свечаним пријемом и војном парадом, са свим почастима на првом двору Прашке тврђаве. Седиште чешког председника било је украшено српским државним обележјима и заставама. Посету српског председника, која је била од великог значаја, додатно је обележило неочекивано и искрено извињење Милоша Земана за некадашњу сагласност чешке владе са агресијом НАТО над Србијом 1999. године. Председник Чешке замолио је српски народ за опроштење, на шта је Александар Вучић реаговао речима, да ће ово Земаново извињење ући у српску историју.

Међу главним темама посете била је међународна трговинска сарадња Чешке и Србије, која је последњих година била удвостручена. Председник Вучић рекао је јавно, да ће чешки народ од стране Срба бити увек прихваћен као братски народ.

Александар Вучић је током мало десетина сати проведених у Прагу стигао да посети велики број битних састанака. Изузев најбитнијег састанка са чешким председником, Вучић се срео са председницима обе коморе чешког парламента, посетио је овдашње успешне фирме, такође је посетио састанак са премијером Бабишом, коме је понудио поклон од своје државе у виду 100 000 вакцина Пфизер, што је чешки премијер изузетно ценио.