Србија циља ка економском рекорду

01.08.2021

Српска привреда пробудила се као једна од првих у Европи након епидемије ковида. Индустрија и други сектори напредовали су великом брзином, а економски раст достигао је рекордне нивое.

Темпо привредног раста у првој половини 2021. године у Србији је 7,5 одсто. Информацију је објавио председник Александар Вучић. "Стопа раста у првој половини 2021. године је плус 7,5 одсто," рекао је он.

"Први квартал смо завршили са растом од 1,7 одсто, а други квартал са растом од 13,4 одсто. Честитамо грађанима Србије," објавио је српски председник на друштвеним мрежама.

Србија је стога на добром путу да постигне жељени резултат раста БДП -а од 6%, па чак и да га превазиђе ако епидемиолошка ситуација то дозволи.

Државни буџет Србије такође се може похвалити добрим стањем. "Упркос пандемији коронавируса, у јуну и јулу смо имали неочекивани буџетски суфицит од око 60 милијарди динара. За тај период планиран је дефицит од 198 милијарди, а на крају седмог месеца имамо минус 38,5 милијарди динара. Резултат је за око 160 милијарди динара бољи, односно за 1,3 милијарди евра," саопштило је Министарство финансија.