Шеф српског парламента Ивица Дачић посетио је Праг

03.09.2021

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић завршио је тродневну посету Чешкој Републици. Ово је доказ да, након посете председника Вучића у мају, две земље настављају да развијају своје односе.

Садашња званична посета шефа српског парламента показује да односи између Чешке и Србије нису само пријатељски, већ заиста братски. Ивицу Дачића примили су сви највиши државни званичници у року од неколико десетина сати, а сви преговори су дали изузетно позитивне резултате.

Након састанка са председником Републике Милошем Земаном, Дачић је у спомен -књигу Прашког замка записао следеће: "Велика је част упознати председника Земана. Српски народ му дугује велико хвала на извињењу за бомбардовање 1999. године, које ће заувек памтити."

Исход заједничког састанка са председником Скупштине Радеком Вондрачеком, на чији позив је дошао српски колега, био је, између осталог, план за годишњи заједнички састанак чешког и српског парламента са шефовима релевантних одбора.

Осим тога, председник Дачић састао се и са премијером Андрејем Бабишем, министром спољних послова Јакубом Кулханеком, председником Сената Милошем Вистрчилом и Јарославом Фолдином, председавајућим Чешко-српске међупарламентарне групе, који је Дачићеву делегацију угостио на ручку посљедњег дана посете.

На крају, али не и мање важно, представници Чешко-српске асоцијације узајамне сарадње, Радим Паненка и Мариан Степановић присуствовали су састанку са председником Народне скупштине Републике Србије.

Ивица Дачић се након посете захвалио пријатељима, амбасадору Чешке у Београду Томашу Кухти и амбасадору Србије у Прагу Бериславу Векићу на изузетно добро организованој посети Чешкој.