Преминуо Мирослав Лазански

04.08.2021

Амбасадор Србије у Москви, новинар и војно-политички аналитичар Мирослав Лазански, неочекивано је преминуо у својој београдској кући. Имао је 71 годину, разлог смрти био је инфаркт.

Србију су погодиле трагичне вести. Мирослав Лазански, дипломата, политичар, новинар и војни аналитичар, неочекивано је напустио свет.

"Србија је изгубила великог човека, свог амбасадора у Руској Федерацији, једног од најбољих стручњака за геополитичка питања, војну стратегију и тактику, изузетног новинара и публицисту, а пре свега доброг човека. Човека који је Србију волео више од свега. Хвала му на свему што је учинио за нашу земљу. Нека му је вечна слава," рекао је председник Србије Вучић.

Мирослав Лазански био је дугогодишњи новинар и војно-политички аналитичар са изузетним талентом за анализу геополитичких односа. Током своје каријере успео је да обави интервјуе са многим светским државницима и генералима НАТО -а, Русије, Јапана и Кине.

Извештавао је из ратних зона у бившој Југославији, Русији, Ираку, Ирану, Авганистану и Либији. У прошлости је интервјуисао, на пример, румунског лидера Чаушескуа, сиријског председника Асада, белоруског лидера Лукашенка и многе друге. Није имао конкуренцију у области војне и ратне стратегије.

Лазански је снимио многе документарне филмове, попут филма Рат за Косово, а аутор је осам књига. Посланик у Скупштини Србије од јуна 2016. године, а у септембру 2019. именован је за амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији.