„Никада нећемо признати Косово.” Вучић у Бриселу шокиран провокацијама

16.06.2021

Под покровитељством високог представника ЕУ за спољне послове Јосепа Борелла и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Србија-Косово Мирослава Лајчака, у Бриселу је одржан први састанак председника Србије Александра Вучића и такозванoг косовског премијера Албина Куртија. Догађај се завршио без икаквог успеха, српски званичници били су шокирани начином на који су косовско-албански званичници желели да преговарају.

Без напора да се постигне договор, само провокација. Албанска привремена администрација Косова у Бриселу није била вољна да разговара о испуњавању било којих услова које су договорили њихови претходници. Осим тога, отворено су лагали о многим стварима. На пример, o томе да не постоји архива њихове терористичке организације, ОВК. Председник Вучић рекао је, да је Београд нашао јасне доказе о постојању ове архиве. "Они једноставно не желе да имамо приступ доказима о њиховим злочинима", рекао је.

После састанка у Бриселу, председник Србије Александар Вучић изјавио је да такозвани премијер Албин Курти није дошао у Брисел с циљем да води било какав дијалог, већ да га испровоцира. Међутим, није реаговао ни на какве увреде Албанаца и није се дао омести, што су, према његовим речима, Албанци и желели. Желели су да изазову реакцију која ће окончати дијалог. Али нису успели.

"Реаговао сам оштро, али нисам прешао границу. Курти је дошао да се не сложи ни око чега. Рекао је: 'Дошао сам да вас питам када ћете признати Косово.' Одговорио сам да никада, а он је експлодирао ", рекао је председник Вучић.

Пред сам почетак преговора у Бриселу, у српским православним храмовима на Косову појавили су се увредљиви графити на енглеском и албанском језику. Између осталог, на пример, џиновски натписи "Исус мрзи Србе" и сличне увреде. Према Куртију, међутим, нема провокација, за њих је оптужио Србе.

"Назвали су то провокацијом богослужења у српским православним храмовима. Нисам знао да ли да се смејем или плачем. Кад сам то чуо, шокирао сам се", додао је Вучић. Једини споразум који је постигнут је да ће се поново састати крајем јула.

Видео снимак конференције за штампу из Брисела на српском језику ОВДЕ: