Милош Земан: Извињавам се за бомбардовање, опростите нам

18.05.2021

Председник републике Милош Земан је изразио дубоко извињење председнику Србије Александу Вучићу због некадашње сагласности бивше владе Чешке републике са агресијом НАТО над Србијом.

Током званичне посете српског председника у Прагу, смо неколико пута чули речи које су нам се урезале у срце. Председник Милош Земан је на конференцији за новинаре, коју је одржао заједно са председником Републике Србије, Александом Вучићем, изразио дубоко извињење за бомбардовање 1999, које је оставило дубоке ожиљке невиним жртвама.

"Са господином председником смо причали о традиционалном чешко-српском пријатељству, које се најбоље показало, на пример 1938. године, када су нас издали наши западни савезници, али такође 1968. године, када су нас издали источни савезници. Човек не може да изабере. У оба случаја нам је српски народ пружио максималну подршку. А ми смо се том народу захвалили бомбаровањем?!" рекао је чешки председник, као увод у разговор.

Уследиле су речи, које су нас веома дотакле: "Управо због тога бих искористио овај тренутак да се лично, у своје име, извиним за бобадовање Југославије. Таллеyарнд би рекао, горе од злочина, била је то грешка. Хтео бих, дa српски народ, лично, у своје име, замолим за опроштај. Сво време ме је то мучило. Да, истина је, када се одлучивало о бомбардовању Југославије, Чешка Република је била већ неколико недеља у НАТО пакту, наша држава је била последња од осталих држава, које су чекале, да неко дигне руку, тражили смо земљу која је била против, да је подржимо, и она нас. Једини смо дигли руку против, остали смо сами."

"Свеједно, извињење није довољно, недостајало је храбрости. Овим извињењем и молбом за опрошај сам се ослободио мојих траума, јер кајање ослобађа, како би се рекло, dixi et salvavi animam meam, изговорио сам и надам се, помогао својој души." Рекао је Милош Земан.