Мађарски приоритет: Србија мора бити примљена у ЕУ

09.07.2021

Председник Србије Вучић и премијерка Брнабић угостили су у Београду мађарског премијера Виктора Орбана. Медији и сами државници нису штедели суперлативе да оцене посету.

Односи између Србије и Мађарске су се изузетно побољшали у последњих неколико година. Две земље сада одржавају блиске пријатељске односе, који се продубљују.

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре захвалио премијеру Орбану на спремности Мађарске да поднесе критике на европској сцени због снажне подршке приступању Србије Европској унији.

"Мало је таквих земаља и људи. Схватамо то, ценимо то и узвратићемо вам истом мером. Видећете да захвалност Срба не траје кратко. Људи у Србији су поносни што имају такве пријатеље и комшије. Хвала вам што подржавате наш пут ка ЕУ. Увек ћете моћи да се ослоните на наше пријатељство ", рекао је Вучић и додао да односи две земље никада нису били бољи.

Што се тиче подршке Мађарске на путу Србије у Европску унију, она је виђена и чула се у свим државама чланицама почетком јула. Мађарска влада је плаћала огласе на великим страницама, за велике дневне новине широм ЕУ, са предлозима Мађарске за будућност Европске уније.

То је било седам основних тачака за развој ЕУ. Седма и најсажетија тачка била је ова: Србија мора бити прихваћена као чланица Европске уније.