Изложба уметничких дела и презентација Културног центра Стари Колашин у Прагу

30.05.2022

У Прагу се одиграо велики српски културни догађај. Чешко-српска асоцијација узајамне сарадње била је један од организатора изложбe већег броја ликовних радова и стручних предавања везаних за подручје познато као Ибарски Колашин, које се простире око места Зубин Поток на северу cрпске аутономне области Косова и Метохије, а простире се и на друге области у Србији.

Угледни српски универзитетски професори и научни радници, представници Дома културе Стари Колашин и неколико десетина слика из ликовне колоније Газиводе (велико вештачко језеро на граници централне Србије и севера Косова и Метохије) представили су се током сусрета у Амбасади Србије у Прагу. 

Ових дана у Праг су допутовали представници Дома културе Стари Колашин из Зубиног Потока на позив Чешко-српскe асоцијацијe узајамне сарадње. У делегацији је био проф. др. Драгиша Бојовић са Универзитета у Нишу и књижевни критичар др. Милета Аћимовић Ивков, као и Андријана Живановић, начелница Дома културе Стари Колашин.

Заједно са својим колегама донели су обимну збирку ликовних дела. Реч је о колекцији од више од тридесет акварела различитих мотива од пејзажа до приказа симбола српске историје, идентитета и духовности, попут древних манастира Пећка Патријаршија и Дубоки поток ca Косова и Метохије, језера Газиводе или чувеног моста на реци Дрини, који се налази у граду Вишеграду у Републици Српској у Босни и Херцеговини и био је тема најпознатијег романа нобеловца за књижевност Иве Андрића.

Аутори изложених уметничких дела су широки портфолио сликара 20. и 21. века. Најстарији аутор Младен Поповић живео је од 1929. до 2008. године, најмлађа од аутора овe уметничке групе, Теодора Брадић, рођена је 1996. године.

Током вечери културе у амбасади Србије, српски професори Бојовић и Ивков представили су живот и дело српског писца Григорија Божовића, који је рођен у селу Придворица код Зубиног Потока и данас инспирише књижевнике и писце. По Божовићу, који је пао непосредно пред крај Другог светског рата, носи назив и књижевна награда коју редовно додељује Дом културе Зубин Поток.

Највеће заслуге за реализацију и ток целе вечери припадају господину Драгославу Степановићу, коме се овим путем срдачно захваљујемо!