Интервју са председником Србије Александром Вучићем: Волим Чешку Републику

01.06.2021

Господине председниче, да ли сте први пут били у Прагу или знате град?

Први пут у животу? Нема шансе! Био сам у Прагу шест, седам пута. Био сам овде и на фудбалској утакмици Славије и Црвене звезде из Београда, тада је Славија победила 3:0. Био сам овде са сином. Био сам овде много пута и мислим да бих добро упознао центар Прага. Од Вацлавског трга, преко Староградског трга, Јозефова, Храдчана и других места.

У прошлости сам био у катедрали Светог Вида, али није ми се учинила тако великом и монументалном као сада. Можда смо тада прошли кроз други улаз или се не сећам толико тога, али у уторак је храм изгледао већи, монументалнији и лепши него икад. Али знам не само Праг, био сам у Острави, Брну и Карловим Варима. Био сам на фудбалу у Острави, Баник је играо са нашом Црвеном звездом 1981. године, Баник је победио 3:1.

Дакле, скоро сте код куће у Чешкој.

Волим Чешку. Дакле, да бих био прецизнији за све ваше грађане, волим Чешку и Моравску!

Чешка и Србија имају блиске везе у бројним областима, укључујући историју, културу и пословне односе, као и многе повезане чешко-српске породице. Где видите друге могућности за развој наших односа? Има ли више простора за узајамно улагање?

Србија и Чешка су удвостручиле трговину у последњих неколико година. Удвостручиле! За само неколико година. Чешка је стигла са четрнаестог на десето место на листи иностраних пословних партнера Србије. Није лако када је Немачка на првом месту, Италија је број два, Русија, Босна и Херцеговина, а Кина на трећем, четвртом и петом месту.

Чешка се све више приближава и могуће је да ће следећи пут када разговарамо ваша земља бити на осмом или седмом месту. Наша међусобна сарадња се убрзава, долази све више чешких инвеститора, што ме радује и позивам и остале чешке инвеститоре да у већем броју дођу на српско тржиште у свим областима, од некретнина, инфраструктуре, транспорта, рударства, енергетике и све остало

После разговора са Вама, председник Милош Земан је изненадио када је дао изјаву у којој се извињава због бомбардовања Србије и тражи опроштај од ваше нације. Да ли сте унапред знали да ће ова изјава бити дата?

Не, нисам знао за то, нити је било унапред у нашим заједничким материјалима за припрему посете. Током разговора у четири ока, председник ми је као поштен човек рекао која би то тема могла бити. Изненадило ме је, изненадило ме врло позитивно и било ми је изузетно драго да чујем његове речи.

Ова изјава је лековити мелем за рану српске нације. Милош Земан је тако постао легенда Србије и српске нације и тако ће бити увек. Они ће ући у наше уџбенике историје.

Милош Земан је први председник, први тако високи политичар на функцији који је учинио тако нешто. Знате ли колико ово значи за једну малу нацију у Европи? Нашу малу нацију напало је 19 страних држава, које ће увек рећи да су то учиниле због хуманитарне катастрофе, због деце, због свега. Уместо тога, у бомбардовању је убијено 72 српске деце. 72 деце! Да ли је ово била цена коју смо били принуђени да платимо? Да ли су желели да нас казне на овај начин? Ово заиста није била легитимна казна. Због тога ми речи председника Земана нису само веома важне, већ такође подижу понос и достојанство наше нације. Није могао више да обрадује наше грађане.

Да ли очекујете да се Северноатлантска алијанса икад извини за агресију на вашу нацију 1999. године?

Не. И даље ће понављати да су учинили најбоље што су могли и само желели да спрече хуманитарну катастрофу. Ако у овоме има истине, морам да поставим питање да ли је убиство хиљада људи, посебно 72 српске деце, било само "колатерална штета" или шта? Не верујем ни у какво званично институционално извињење НАТО-а

Али ако ме питате да ли је Милош Земан последњи председник који је то учинио, мислим да није. То је прво, али није и последње.

Сећам се да је Мадлен Олбрајт била у Прагу пре неколико година, одговорила је на питање о бомбардовању. Тада је одговорила у смислу да су то морали учинити да би спасили животе ...

Увек пронађу "разлоге" да се бране, али то је једностран приступ. Такође поштујем људе са којима не морам да се слажем, али ово је врло, врло једностран приступ и, пре свега, није истина. То је све што могу да кажем.

Од почетка је ваша земља предњачила у борби против ковида и, пре свега, у брзини вакцинације. Грађани могу слободно да изаберу вакцину коју желе, а живот у Србији почео је да се нормализује много раније него у остатку Европе. Како се то догодило?

Да, још увек имамо четири врсте вакцина које грађани могу да бирају. Ми то називамо шведским столом, свако има право да слободно бира да ли жели Фајзер, АстраЗенеку, Спутњик В или кинески Синофарм. Свако може да бира коју вакцину жели. Поред тога, имамо више него довољно вакцина и једини проблем је што не желе сви да се вакцинишу, тако да лако можемо вакцинисати људе из суседних земаља и друге странце.

Како сте успели да на време договорите довољно вакцина? Велика већина европских земаља, чак и оних изван ЕУ, није успела.

Наш положај је био мало лакши у овом питању. Не могу да кажем да је земљама у нашем региону лакше, али сигурно лакше него у случају држава чланица Европске уније. Нисмо имали политичке границе, ово питање смо доживљавали чисто као борбу против инфекција, против болести и здравља за нас није геополитичко питање. Била је само ствар спасити животе наших људи и бринути се о њиховом здрављу. Због тога смо вакцине тражили на све могуће и доступне начине. Почели смо да вакцинишемо Фајзером 24. децембра и обезбедили смо га на време билатералним договором директно са Фајзером, није успело из неких других програма као што је ЦОВАX итд. Друго, добили смо кинески Синофарм, затим Спутњик В и на крају АстраЗенека вакцину.

То нас је коштало пуно труда и рада, али понављам да нам је читав процес био лакши јер здравље и вакцине нисмо доживљавали као политичко питање, већ као здравствено питање. Од почетка нам је приоритет био да свим нашим грађанима пружимо могућност да заштите здравље себе и својих породица и најмилијих.

Што се тиче руске вакцине, прочитао сам да ћете је производити директно у Србији.

Да, наше институције раде на томе. Читав процес је у фази интензивних припрема и све постепено започиње. Бавимо се последњим детаљима, документацијом и неопходним припремама за производњу која ускоро почиње.

Градимо посебну фабрику заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Народном Републиком Кином за производњу кинеске вакцине, али и других вакцина. То је облик сарадње између три државе, тако да Абу Даби, Пекинг и Београд раде заједно и надамо се да ћемо у будућности пружити више капацитета, било за даљи развој коронавируса, његове мутације или било шта друго. Обезбедићемо могућност бржег одговора на могуће епидемије не само за Србију, већ и за целу регију у којој живимо.

Можете ли рећи да неке европске државе играју политичке игре у случају вакцина и да за њих на првом месту није борба против заштите и спашавања, већ геополитика?

Не желим да кажем или коментаришем тако нешто. Европска унија је велика сила, 450 милиона људи, а ми смо мали против ње. Била је наша дужност да се бринемо о себи и успели смо. Захвалан сам ЕУ на било каквој помоћи. Нека становници земаља Европске уније процене да ли су задовољни или не.

Србија има веома добре односе са Русијом и Кином, које ви даље развијате. Чак су и кинески лекари прискочили у помоћ на почетку епидемије прошле године...

Да, кинески лекари су нам много помогли, јер нисмо имали искуства са овом болешћу и била је нешто ново. Кинески лекари су обучавали наше људе, помагали су нам заједно са Пекиншким институтом да изградимо лабораторију за ПЦР тестове, тако да смо имали релативно велики капацитет за извођење тестова, мада још увек нисам у потпуности задовољан. Сада желимо да изградимо погон за производњу ПЦР тестова тако да не морамо да их увозимо. То радимо заједно са нашим кинеским пријатељима који су са нама поделили своја искуства.

Захваљујући свему томе коначно смо успели да развој епидемије ставимо под контролу, али никада не можете рећи да је била у потпуности под контролом, са шест и по хиљада мртвих до данас. То је мање од броја становника у поређењу са већином европских земаља, али је ипак пуно.

Чешка има више од 30.000 мртвих.

Дефинитивно ће бити више на вашој и нашој страни, јер је сигурно било људи који нису били тестирани и умрли су. Испробали смо пуно тестирања, тестирали смо до око 25.000 људи дневно, неке земље у региону нису тестирале ни 600 људи дневно. Морамо побољшати своје капацитете и борити се даље, у сарадњи са свима, али увек штитити интересе Србије.

Питао сам за сарадњу са Кином, јер многе земље, али и многи политичари у нашој земљи упозоравају на Кину и плаше се сарадње са њом. Занима ме Ваше искуство.

Немам проблема са тим, али постоји једна ствар. Такође смо део европског континента и припадамо Европи. Зар није случај да се у Европи пре много година тврдило да је тржишна економија највећа вредност? А сада када неко не воли тржишну економију, више га није брига. Не можемо мењати принципе у зависности од тога да ли смо бољи од некога другог или не.

Морам да кажем да је Србија на европском путу и ​​жели да буде чланица Европске уније, али истовремено имамо врло добре односе са Кином и нећемо их уништавати јер је то у нечијем интересу. Даћу вам два примера. У Србији имамо железару коју су нам Американци вратили након што су створили губитке и запретили да ће 5.200 људи остати без посла. Кинези су под своја крила узели железару, која данас одлично функционише упркос свим регулаторним мерама за увоз челика у Европску унију.

Захваљујући овоме, Кинези одржавају не само социјални мир, већ и економску моћ Смедерева и целог овог дела Србије. Други пример је рудник бакра у Бору. Нико осим Кинеза није показао интересовање. У Европи су нам рекли да припремимо тендер и пријавили су се само Руси и Кинези. Па, победили су је Кинези.

Дакле, мислим да немамо никаквих лоших искустава са Кином. Можда их неко има, али ми немамо лоше искуство. Државни дуг наше државе држимо под контролом испод 60 процената БДП-а, што је боље од многих земаља ЕУ, и не видим проблем са тим.

Изнад свега, није фер да неки представници других земаља криве Србију за добре односе са Кином, а они сами имају сто, двеста пута, петсто пута више трговине са Кином него ми. Жао ми је, али ово није фер. Неки можда мисле да смо глупи, али нисмо луди и можемо да судимо о бројевима. Дају нам моралне лекције, сами имају сто пута већу трговину са Кином, али им истовремено смета сарадња Србије са Кином. Али не смета им што имају сарадњу 500 пута већу. Тако ћемо наставити нашу успешну политику, ми смо на европском путу, али морамо да водимо рачуна о себи, својим грађанима и њиховом животном стандарду.

САД имају новог председника од јануара. Шта ова промена значи за Србију и њену спољну политику? Да ли очекујете неке промене?

Та промена не значи толико. Председника Бајдена знам боље него председника Трампа. Видео сам га накратко два пута и разговарао са њим у основи само једном. Иако сам у прошлости председника Бајдена видео пет пута и четири пута дуже разговарао с њим.

Али ако питате шта нови председник значи у геополитичком смислу, Америка је признала Косово и не жели да се одрекне тог правца. Сједињене Државе ће, наравно, наставити да врше притисак на Србију, или да не говорим о притиску као захтеву за признавање независности Косова. Али ово је категорија која се не мења у америчкој спољној политици, тако да не очекујем никакве промене у односу на нас.

Како иде решење проблема Косова и Метохије? Регистровао сам разне стране притиске на вашу земљу да призна псеудо-државу Косово...

Србија је и даље отворена за дијалог, јер кад год две стране разговарају, тензије се смањују. И кад год имате дијалог, можете да загарантујете мало више сигурности за српски народ на Косову и Метохији. За нас је важно да се разговори одрже и заинтересовани смо за проналажење компромисног решења.

Сада сам био на Брду код Крања, Словенија, на самиту земаља југоисточне Европе, где сам упознао Вјосу Османија (председница тзв. Косова), који је изразио интерес за све, осим за компромисно решење о Косову. Ако је њихова намера да сачекају да неко изврши притисак на Србију да призна независност Косова и изнесе оптужбе за геноцид над Србијом, а не знам шта још, онда нисам оптимиста. Све ово говори да другу страну не занима дијалог. Да ли можемо успешно да постигнемо компромисно решење, то тренутно не знам и не видим то оптимистично. Надам се да ћемо то једног дана успети, али знам.

За крај, желео бих још једном да се захвалим Чешкој на гостопримству и подршци коју сам добио у вашој земљи.