Грчка је одбила да призна Косово

11.08.2021

Медијске спекулације да влада у Атини намерава да се окрене након дугог низа година и започне дипломатско зближавање са привременим властима косовских Албанаца у Приштини су завршене. Грчки премијер је то јасно оповргао.

Грчки премијер је дефинитивно потврдио да његова држава нема намеру да мења свој став у односу на такозвану државу Косово. То је рекао премијер Кириакос Митсотакис током посете министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина у Атини.

"Грчка неће признати такозвано Косово, грчка влада остаје на позицији међународног права и снажној подршци Републике Србије. Захвалан сам премијеру Митсотакису на овом приступу и захвалан што ће се политика Грчке наставити у смeру што бољих односа са Србијом," рекао је министар Вулин.

Тако је дефинитивно оповргнуто нагађањe у међународној штампи, да ће после 13 година грчка влада ускоро преокренути свој став и уместо традиционално добрих и блиских грчко-српских односа, након спољног притиска да призна независност једнострано проглашене републике, чијe постојање негира и међународно право.

Међу државама чланицама Европске уније које не признају постојање "косовске државе", Грчка далеко од тога да је једина. Словачка, Шпанија, Кипар и Румунија, на пример, од почетка држе исту позицију. С друге стране, чешка влада је, нажалост, признала независност такозваног Косова у мају 2008. године, упркос противној резолуцији парламента и противљењу већине грађана Чешке.