Дан српског јединства, слободе и националнe заставe

15.09.2021

Србија, Република Српскa и сви Срби широм света прославили су у среду важан празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Догађај је обележила и Амбасада Републике Србије у Прагу.

Република Србија и Република Српскa у Босни и Херцеговини од прошле године имају значајан нови дан. Национални празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Обе владе су се сложиле око стварања празника прошле године.

Дан сећања на овај празник 15.9. није изабран насумично. На данашњи дан 1918. године српска војска, састављена од добровољаца, успела је успешно да покрене офанзиву која је довела до разбијања Солунског фронта и тако у потпуности кренула на пут ослобођења.

Како је председник Србије Александар Вучић подсетио у говору, на главном делу прославе на београдском Тргу Савски венац, тадашњи краљ Петар I. Карађорђевић предао је својој војсци у јуну и новембру 1911. 51 пуковску заставу. "Ниједна од 51 заставе, наглашавам ниједна, није пала у руке непријатеља. Ово је преседан у историји модерног ратовања. Хероји којима је поверен задатак чувања ових застава прошли су све битке у Балканским ратовима и Првом светском рату. На данашњи дан 1918. године кренули су под тим заставама да пробију Солунски фронт. Слава нашим великим српским херојима!" rекао је председник Србије.

"За наше претке застава је била важнија од живота јер их је подсетила да слобода Србије нема алтернативу. Зато су нашe заставоноше умрлe, али су њихове заставе преживеле. Због тога, за њих и за све остале који су положили своје животе за нашу заставу, данас славимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Можда је то наш најважнији празник јер нам јасно говори ко смо, одакле долазимо и куда идемо. То је празник нашег идентитета, који спаја наш језик, културу, традицију и веру," нагласио је Александар Вучић.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележиo je и српски дипломатски кор широм света, укључујући и амбасаду у Прагу, која се под вођством амбасадора Берислава Векића побринула за вероватно најтемељније свечано украшавање свих амбасада Републике Србије широм света. Историјска зграда у улици Мостецка, само неколико корака од Карловог моста, била је одевена у црвено-плаво-беле боје. У самом центру фасаде српске амбасаде целу ноћ се из дигиталне пројекције из мрака вијорила џиновска српска национална застава.