Честитамо, легендо! Сликар Предраг Ђаковић добио је високо државно признање

07.07.2022

Академски сликар Предраг Ђаковић, који већ дуже време живи у Прагу, добио је високо државно признање Републике Србије из руку председника Александра Вучића. За свој рад добио је златну медаљу за заслуге.

Председник Србије Александар Вучић, који је недавно положио заклетву и по други пут ступио на функцију шефа државе на основу поновне победе у првом кругу избора, поводом празника Видовдан, одликовао је највишим државним почастимa истакнутe личности из многих области друштвеног живота.

За животно дело одликован је и српско-чешки академски сликар Предрад Ђаковић, чија су монументална дела красила просторе познатих светских изложбених хала и у власништву су дугог низа приватних колекционара.

Златну медаљу за заслуге преузео је Предраг Ђаковић из руку председника Вучића, иначе, исту награду коју је пре извесног времена добио и познати глумац Џони Деп.

Легендарног сликара, али такође и музичара, новинара и веома вољену звезду српске дијаспоре у Прагу, нема потребе детаљно представљати. Дипломирао је на Академији лепих уметности у Прагу. Иза себе има на десетине самосталних изложби и награда широм света. Од 1984. године живи у главном граду Чешке, где је радио и као комерцијални директор недељника The Prague Post и дуги низ година водио ресторан Gitanes на Прашкој Малој Страни.

Ђаковићева уметничка дела и скице великог формата последњи пут су представљена у Прагу у јесен 2021. у галерији Царски млин, где је сликар крстио и своју најновију монографију Love & Eros.

Поштовани и драги Пеђа, у име целе Чешко-српске асоцијације узајамне сарадње од свег срца честитамо на уручењу Златне медаље за заслуге!