Чешко-српско асоцијација на међународној конференцији. Српски језик и национални идентитет у иностранству

14.04.2022

Катарина Буђевац и Мариан Степановић, чланови управног одбора Чешко-српске асоцијације узајамне сарадње, недавно су учествовали на онлајн 11. медијској конференцији дијаспоре и Срба у региону под покровитељством Удружења новинара Србије.

Уводно обраћање одржао је директор Одељења за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон. Он је захвалио свим учесницима на залагању за заштиту српског језика, културе и писма. "Језик је више од средства комуникације, језик је средство идентификације. Језик изражава ко смо, одакле смо, где смо рођени ми и наши родитељи. Гете је рекао да је у језику скривена душа нације. Када заборавимо свој језик, заборављамо и део себе. Зато је важно водити рачуна о свом језику, посебно тамо где је у опасности", рекао је Гујон.

Он је даље нагласио да је конференција пре свега о заштити српског језика у дијаспори, где, иако Срби нису суочени са дискриминацијом, није гa лако одржати. "Није лако обезбедити да Срби, а посебно деца у дијаспори, говоре српским језиком. Често идем у посету нашим људима у дијаспори и знам да није лако. У вртићимa и школaмa деца уче језик земље у којој живе. Учe језик, причаjу га сa вршњацима, иако код куће говори матерњи језик, детету то није довољно да чита књигу на српском, нпр. Шта можемо учинити да то променимо? Обезбедити српске школе у ​​којима деца уче не само језик, већ и историју, културу и друге важне ствари. Оно што је најважније, у овим школама деца могу да разговарају са вршњацима на свом матерњем језику. Прошле године смо финансирали 24 овaкве школе, у које српска деца иду једном или два пута недељно по неколико сати", рекао је Арно Гујон и додао да желе да наставе и ове године.

У оквиру конференције, коју је модерирао председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић из Грачанице, говорило је четрдесетак представника српских удружења из целог света.

Говорили су и оснивачи наше Асоцијације Катарина Буђевац и Мариан Степановић, који су укратко представили Чешко-српску асоцијацију узајамне сарадње и истакли планове за скору будућност и пројекте који ће помоћи очувању и развоју српског језика и културе у Чешкој.

"Некада је у Прагу постојала српска школа у којој су се деца састајала неколико пута недељно да уче језик, историју и културу свог матичног народа. Данас у Чешкој нема такве школе и желели бисмо да се ова иницијатива обнови, тако да би наша деца бар једном недељно похађала такву школу. На основу наших сазнања, то је жеља и низа других српских породица које живе у Чешкој", рекли су Катарина Буђевац и Мариан Степановић на конференцији.

Они су даље нагласили да Чешко-српскa асоцијацијa планира да постепено координира све активне лекторе српског језика, како би они који су заинтересовани за наставу знали где могу лако да се обрате и нађу адекватне наставнике.