Чешки волонтери поделили хуманитарну помоћ на Косову за 18.000 евра

25.01.2022

Група Чеха предвођена Давидом Млинеком већ 14 година има завидан хуманитарни рад. Сваке године прикупљају новчану и материјалну помоћ за грађане Србије на Косову и Метохији, који живе у сиромаштву и често су изложени терору албанског народа.

Чешки волонтери су током овогодишњег православног Божића Србима у невољи на Косову и Метохији поделили материјалну и финансијску помоћ од укупно 18.000 евра, односно скоро пола милиона чешких круна. Њихов дугогодишњи рад оценили су многи српски медији који су извештавали о овогодишњој хуманитарној акцији, али и амбасадор Србије у Чешкој Берислав Векић, који је у свом кабинету у амбасади примио главне организаторе помоћи Давида Млинека и Јана Чопака. Многи други пријатељи и колеге су укључени у њихову помоћ.

Према извештају амбасаде Србије у Прагу, хуманитарна помоћ је ове године подељена у Грачаници, Новом Брду, Пећи, Гораждевцима, Ораховцу и Штрпцу. Међу награђенима је била и 94-годишња Румена Љубић, која је једина српска становница старог српског града Пећи. Једини носилац српског имена у граду, који је сада потпуно насељен косовским Албанцима, и даље живи у својој кући, иако се и даље суочава са нападима екстремиста.

"Пре рата у Пећи Срби су чинили више од половине становништва. Сви преостали Албанци су протерани 2004. године, тако да сада у Пећи живи око 50.000 Албанаца и српска бака Румена. Била је професор, члан Сокола, воли Чехословачку, Праг и нашу престоницу и каже да не познаје културније људе од Чехословака, невероватно лепо прича о свом граду, о планинама око њега, о Метохији, зна сваки камен, сваку кућу и тачно зна где је ко живео. Албанци разбијају врата, бацају камење на прозоре и на све начине покушавају да је истерају. Сећам се њених речи: Овде сам као последњи Мохиканац, али никада се нећу одрећи свог града, своје куће, свог језика, и никада се нећу одрећи своје вере. С правом је можемо назвати хероином. Питам се какав људски отпад може да терорише деведесетчетворогодишњу даму? Bеома је поштујем", рекао је Давид Млинек за београдски лист "Политика".

Чеси су обишли и споменик убијеној српској деци у Гораждевцу, а како даље пише Политика, списак породица које су даривали је веома дугачак. Ове године, међутим, само двојица из чешке групе, Давид Млинек и Јан Чопак, могли су да стигну на Косово и Метохију, једини су добили потврду о вакцинацији. Осталима полиција косовских Албанаца није дозволила да пређу административни прелаз Јариње, иако су стигли са хуманитарним намерама и имали пуне руке посла. Јан Урбаничек и Данијел Шварц, бивши припадник Кфора, који су крштени пре две године у манастиру Високи Дечани, нису ушли на територију Косова из централне Србије.

"Србе сматрам заштитним зидом Европе, јер су се вековима борили углавном против Отоманског царства и проливали крв против много јачег непријатеља. Верујем да су наша два народа тесно повезана, посебно тиме што су се заједно борили против истих непријатеља у прошлости, посебно против нацистичке Немачке и њених сателита", рекао је бивши припадник Кфора, а сада хуманитарац.

Чесима у хуманитарним акцијама помаже Димитрије Марковић, који је по мајци Словак, а у прикупљању средстава за куповину донација учествовали су и грађани Србије.

  • Више информација на сајту дневног листа Политика ОВДЕ.