Чешки узгајивачи извозе стоку у Србију. Све је веће интересовање за генетски материјал

10.02.2022

Привредна размена између Чешке и Србије далеко је од тога да буде ограничена на индустрију. Успех славе и чешки сточари, за чије је животиње све веће интересовање у Србији. Помажу и државне субвенције за развој и већи квалитет сточарства. Чеси на овом пољу успевају да замене некадашње добављаче из Мађарске и Румуније. Детаљније информације дала је Амбасада Чешке у Београду.

Србија, дугорочно економски растућа држава чија привреда бележи значајан успех последњих година и наставља да нуди нове могућности страним инвеститорима и трговцима, такође циља на своје пољопривредне произвођаче. Српска држава најављује субвенције за унапређење сточарства. Прошле године извоз говеда из Чешке у Србију је учетворостручен у односу на 2020. годину.

Прецизне информације даје стручни извештај Амбасаде Чешке Републике у Београду, који су припремили локални пољопривредни дипломата Владимир Вана и шеф трговинско-економског одељења Мирослав Чанчик:

Током протекле године значајно је порасло интересовање српских купаца стоке за сарадњу са чешким добављачима, који постепено замењују некадашње добављаче из Мађарске и Румуније. Према статистици ЧСУ, у 2021. години чешки извоз говеда у Србију је више него учетворостручен у односу на 2020. годину. Последњих година у Србију се све више извози и јунад, не само за даљи тов, већ посебно јунице за даљи приплод, а такође и приплодни бикови. Неколико реномираних чешких компанија већ има представнике у Србији који нуде генетски материјал.

У протеклом периоду, у периоду пре пандемије вируса KОВИД 19, Министарство пољопривреде Чешке је организовало долазне мисије клијената из Србије, али и суседне Босне и Херцеговине у Чешку на сусрете са сточарима. Овде су српски купци могли на лицу места да се увере у квалитет чешког узгоја и успоставе потребне прве контакте.

У 2021. години, због мера против ширења вируса KОВИД 19, нису вршене долазне мисије, али се контакт рад још више одвијао у Србији - земљи рада пољопривредног дипломате акредитованог код Амбасаде Чешке Републике у Београду. . Одржано је више личних састанака са српским купцима који су у прошлости радили са чешким добављачима, као и састанци са новим потенцијалним купцима. Квалитети чешког узгоја и могућности сарадње са чешким узгајивачима представљени су, између осталог, на стручном семинару у организацији Удружења сточара месне индустрије Србије.

Крајем септембра у одложеном термину одржан је и "Међународни пољопривредни сајам" у Новом Саду. Овде је Министарство пољопривреде Чешке подржало чешке компаније организовањем званичног учешћа уз повољне услове за излагање чешких компанија. Поред низа других компанија, неколико чешких одгајивачких компанија представило је низ преговора са својим постојећим и новим српским партнерима у оквиру чешког званичног учешћа. Овим преговорима подржано је и снабдевање Србије приплодним биковима крајем 2021. године.

Србија је последњих година субвенционисала набавку јуница и бикова у циљу развоја и унапређења сточарства. Нови позив за субвенције за сточарство већ је расписао министар пољопривреде Бранислав Недимовић, с тим што ће Србија ускоро увести електронско подношење захтева путем система е-Аграр. Очекује се да ће овај систем убрзати и учинити транспарентнијим процес обраде појединачних пријава за субвенције.

Према речима чешког амбасадора Томаша Кухте, српско тржиште је интересантно за чешке пољопривредне компаније управо по питању снабдевања јуницама и генетским материјалом говеда. Квалитетна генетика чешког говеда има веома добру репутацију у Србији, а након објављивања позива за субвенције у овој области, можемо очекивати повећано интересовање српских купаца за чешке јунице као и за бикове.