Чешка је од владе Србије добила донацију од 100.000 вакцина Пфизер

04.06.2021

Србија је донирала 100.620 доза вакцине Пфизер против вируса Covid-19 Чешкој. То је испуњење обећања које је председник Вучић дао, током посете Прагу у другој половини маја.

Са београдског аеродрома Никола Тесла стигао је војни авион са пошиљком од 100 620 доза вакцина Пфизер на палуби. За изузетно кратко време испуњено је пријатељско обећање председника Србије чешком премијеру.

Авион је са аеродрома Никола Тесла у Београду лично испратила премијерка Србије Ана Брнабић са чешким амбасадором Томашом Кухтом. Конференција за штампу одржана је управо у ареалу аеродрома, уз велико учешће српских медија који су извештавали о догађају.

"После успешне посете председника Вучића Чешкој у мају, данас испуњавамо обећање и шаљемо помоћ Чешкој у виду 100.620 вакцина Pfizer", рекла је српска премијерка на аеродрому.

Чешки амбасадор у Београду Томаш Кухта изјавио је да овај поклон доказује да су Чеси и Срби братске нације. "Данас је важан тренутак за међусобне односе Чешке и Србије. Србија нам је увек била партнер, увек нам је била блиска, чак и у ситуацијама када нам није било баш најбоље. Данас имамо још један доказ да смо братски народ. Наши грађани то тако доживљавају, а надам се да ће то тако доживети и грађани Србије. Никада нећемо заборавити ову великодушност", додао је Кухта.

"Наш војни авион у Београду управо је покупио 100.620 доза вакцина Пфизер које нам је донирала Србија. Рекордно брза акција. Можда се сећате да је Александар Вучић био овде 19. маја. Процес донирања завршили смо за само 12 дана, укључујући одобрење вакцине Pfizer. Вакцине ће ићи у Општу универзитетску болницу у Прагу, а уз дозволу Државног института за контролу лекова, на чему се такође интензивно ради, у О2 Universum. Без моје дивне и пожртвоване шефице канцеларије Тунде Бартх,ова акција никада не би била овако брзо изведена.", рекао је премијер Андреј Бабиш.