Амбасадор Томаш Кухта: ЕУ би требало више да мотивише Србију и да не мења услове током преговора

28.08.2021

Амбасадор Чешке у Србији Њ.Е. Томаш Кухта гостовао је у програму Догађаји коментари на ЧТ24. Тема је била путовање земаља Западног Балкана у Европску унију.

Водитељка је интервју започела изјавом да националистичке тензије и даље постоје у бившој Југославији. Према речима чешког амбасадора у Београду, чињеница је да се реминисценције на деведесете настављају, али он види делимично решење и помоћ у убрзању европских интеграција.

"Један од начина за побољшање је интеграција ових земаља у Европску унију како би се могле поново окупити под једним кровом. Међутим, то је трновит пут и након што је Србија започела преговоре о приступању 2014. године, ентузијазам нажалост нестаје са обе стране за то време," рекао је Томаш Кухта.

Водитељка је покушала дати пример да је Немачка успела да се интегрише у ЕУ и НАТО у року од десет година од завршетка Другог светског рата, и питала се зашто процес европских интеграција на Западном Балкану трајe толико дуго.

"ЕУ признаје да је проширење на Западни Балкан стратешко и из безбедносних и из економских разлога. 2014. године, када су премијери Србије и Црне Горе започели преговоре о приступању, све је ово изгледало врло оптимистично. Током процеса дошло је до извесног захлађења, што је последица чињенице да је политичка гарнитура замењена не само у овим земљама, већ и у земљама чланицама ЕУ. Процес је у последње две године мало замрзнут. Србија, која је већ отворила око 18 поглавља од 35, у последње две године није отворила ниједно. Питање је да ли је ЕУ има прави приступ што се тиче постављањa релативно напорних захтева, променe методологије усред процеса и не би ли било добро да ЕУ мисли да је Балкан за њу стратешки и да Европа треба да буде компактна , уједињенa и размисли о томе да ли би било боље ако би боље мотивисала земље Западног Балкана," рекао је Кухта.

Према његовим речима, један од главних циљева чешког председавања ЕУ може бити постављање података, ако не директно, онда бар постављање конкретног плана са датумима, како би Србија што пре ушла у ЕУ. Он је нагласио да што се тиче европских интеграција земаља Западног Балкана, цео процес не би имао смисла без Србије.

Према речима чешког амбасадора, између Чешке и Србије заиста постоје блиски односи, о чему сведочи и посета председника Србије Прагу у мају. Водитељка је питала да ли су Вучићеве речи, да Чеxе сматра не само пријатељима већ браћом, биле искрене или су само дипломатске.

"Осећам веома позитиван став према Чесима у Србији. Срби имају врло добре информације о нама и имају далеко већу свест о чешкој култури, економији и свакодневном животу у нашој земљи него ми о ономе што се дешава у Србији. Свакодневно се у новинама појављују чланци о томе, о чему се у нашој земљи пише и Србија се пореди са нама. И из ових разлога верујем да је председник Вучић то мислио искренo," додао је амбасадор Чешке у Србији Томаш Кухта.