2021. година у чешко-српским односима. Kаква је будућност?

17.01.2022

Почетком нове 2022. године, као оснивачи Чешко-српске асоцијације узајамне сарадње, желимо да вам се обратимо следећим писмом, у којем сумирамо не само област чешко-српских односа, која су основа целокупног рада, али бисмо желели да донесемо и кратак резиме завршне године и поглед у непосредну будућност.

У 2022. годину обе наше нације улазе са страхом и надом у исто време. Биће то трећа година глобалне пандемије корона вируса, година енергетске неизвесности, али и година даљег напретка и отворених врата у бољу будућност. Барем што се тиче чешко-српских односа, за које је протекла 2021. година била изузетно успешна.

Што се тиче речи "ковид", која је толико омражена у јавности и медијском простору, желимо да подсетимо на успешну ствар која се десила прошле године. Почетак 2021. године повезан је са глобалном борбом за вакцине против ове болести, а мало је земаља успело да на време обезбеди довољне дозе вакцине да њихови грађани поново живе слободније. Влада и председник Србије успели су да се припреме на време, чиме је земља међу првима у Европи која има практично неограничен број вакцина свих произвођача. Грађани су могли да бирају коју ће вакцину узети, као на замишљеном шведском столу, што је била готово европска посебност. Србија се није устручавала ни да вакцинише стране држављане или бесплатно подели стотине хиљада доза вакцине другим земљама у различито време. То је помогло, између осталог, Чешкој, која је почетком јуна из Србије добила више од 100.000 доза вакцине "Pfizer". Стара изрека каже да пријатеља познајемо у невољи.

Билатерални односи наше две земље доживели су врхунац 2021. године. У другој половини маја, председник Републике Србије Александар Вучић допутовао је у државну посету Чешкој. Током тродневне посете, имао је приватни састанак са чешким председником, састанке националних делегација, свечани ручак, састанке са премијером, шефовима оба дома парламента, представницима привреде и друге догађаје. Двојица председника су један другом доделили и највиша државна одликовања Чешке и Србије.

Нема сумње да је најјачи тренутак посете било извињење председника Милоша Земана за пристанак тадашње чешке владе на бомбардовање Србије 1999. Подсетимо се речи чешког председника: "Разговарали смо са председником о традиционалном чешко-српском пријатељству, које се одиграло, на пример, 1938. године, када су нас издали западни савезници, али и 1968. године, када су нас издали источни савезници. Човек не бира. У оба случаја српски народ нам је изразио подршку. А ми смо му се одужили бомбардовањем. Зато бих искористио прилику да се извиним за моју особу за бомбардовање тадашње Југославије. Талеран би рекао да је то горе од злочина, да је то била грешка. И замолио бих српски народ за опроштај као личност. То ме је стално мучило. Да, у време одлуке да се бомбардује Југославија, Чешка је већ неколико недеља била у Северноатлантском савезу, ми смо се последњи сложили, и очајнички смо тражили да нам се бар једна земља придружи, да ће бити и против, али смо остали сами. Ипак, то нас не оправдава, али је то био недостатак храбрости. И овим извињењем и молбом за опроштај, ослободио сам се дугогодишње трауме, јер покајање ослобађа и, како кажу Латини, dixi et salvavi animam meam, рекао сам и спасио своју душу.

Извињење и молба за опроштај наишла је на огроман талас одзива и позитивних реакција у Србији. Подсећамо на речи председника Србије Вучића, који је о извињењу Милоша Земана говорио у интервјуу председнику нашег удружења: "Нисам знао за то, нити је то било унапред у нашим заједничким материјалима да се припремимо за посету. Председник ме је као поштен човек током разговора у четири ока обавестио о чему би могла да буде тема. То ме је изненадило, изненадило ме је веома позитивно и био сам изузетно срећан што сам чуо његове речи. Ова изјава је мелем за лечење ране српског народа. Милош Земан је тако постао легенда Србије и српског народа и то ће увек бити. Он ће ући у наше уџбенике историје. Милош Земан је први председник, први тако високи политичар на функцији који је тако нешто урадио. Знате ли колико ово значи за један мали народ у Европи? Наш мали народ напало је 19 страних држава, које ће увек рећи да су то урадиле због хуманитарне катастрофе, због деце, због свега. Уместо тога, бомбардовали су 72 деце у Србији. 72 деце! Да ли је ово била цена коју смо морали да платимо? Да ли су хтели да нас овако казне? Ово заиста није била легитимна казна. Зато су ми речи председника Земана не само веома важне, већ и подижу понос и достојанство нашег народа. Није могао више да угоди нашим грађанима".

Већ почетком године, чак и пре председничке посете Прагу, одржани су важни билатерални сусрети у Београду. Чешки премијер Андреј Бабиш је почетком фебруара посетио српску престоницу, али се са председником Вучићем састао више пута током 2021. године. Не само у Прагу, већ и на разним међународним форумима. На пример, на Бледу у Словенији или на демографској конференцији у Будимпешти, где је био и Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине.

На самом крају марта у званичнoj посети Београду боравио је министар спољних послова Томаш Петричек, са којим је отпутовала и велика трговинска делегација. Петричеков наследник Јакуб Кулханек наставио је рад свог претходника у области блиских односа са Србијом када је крајем лета примио амбасадора Србије Берислава Векића. Нови изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Чешкој Берислав Векић ради у Прагу од маја 2021. године и интензивно ради на јачању међусобних односа у свим сферама, подршци дијаспори и свима заинтересованима за Србију. Ништа другачије није ни у случају нашег амбасадора Томаша Кухте у Београду, који је годинама на својој функцији дао значајан допринос даљем зближавању две земље. То потврђује и чињеница да је амбасадора Кухту прошле године два пута примио председник Вучић.

Важан билатерални догађај у 2021. години била је посета председника Народне скупштине Србије Ивице Дачића Чешкој у септембру. Искусни српски политичар, који је раније на самиту био на функцији министра спољних послова у Прагу, потврдио је тренд ближе сарадње Чешке и Србије. Председника Дачића су у Прашком дворцу примили председник Републике, премијер, председник Народног већа и Сената, а ручао је са члановима Чешко-српске интерпарламентарне групе, коју предводи дугогодишњи посланик Јарослав Фолдина. Ивица Дачић се на крају посете Прагу састао и са руководством нашег удружења Радимом Паненком и Марианом Степановићем. Током састанка од око пола сата, вођен је разговор о чешко-српским односима и важним српским унутрашњополитичким питањима, који смо понудили на нашем сајту (доступно ОВДЕ). Крајем године Праг је посетила делегација Привредне коморе Србије, чији су се чланови састали са руководством Чешке асоцијације хемијске индустрије, Министарства индустрије и трговине, Министарства здравља и посетили Технолошки парк у Кралупама над Влтавоу.

На самом крају лета, руководство нашег удружења примио је у Београду министар спољних послова Никола Селаковић. Са министром смо разговарали око сат времена о Чешкој, Србији и међусобним односима. На овом месту поновићемо само речи подршке које је министар Селаковић упутио нашем удружењу. "Желим да изразим уверење да ћете успети у свом будућем раду и имати прилику да остварите ствари о којима је свако од вас сањао и мислио да ће то остварити. Што се тиче нас, као Министарства спољних послова Србије, ми ћемo вам увек пружити пуну помоћ и подршку и имаћете озбиљног партнера у нама, не само за дебату, већ и за сарадњу, која свима нама може донети много доброг."

О оснивању Чешко-српске асоцијације узајамне сарадње обавестили смо и председника Чешке Милоша Земана, који је изразио подршку нашим напорима и, између осталог, упутио руком написану жељу за Hову годину нашем председавајућем на крају 2021. године.

Радићемо на томе да нова 2022. година донесе даље продубљивање међусобних односа и зближавање чешког и српског народа. Чешка је већ изабрана, нова влада је преузела своју улогу и чврсто верујемо да ће влада наставити континуитет традиционалног блиског чешко-српског пријатељства и сарадње, које је у нашој модерној историји већ повезано са председником Томашем Масариком и краљем Александарoм I Карађорђевићем. Актуелни развој догађаја, посебно последњих година, показао је како блиска сарадња доноси и конкретне резултате грађанима обе земље. Продубљивање економских односа, који су 2021. године оборили претходне рекорде, нису ништа друго. Међусобна трговина две земље и даље расте и све више чешких инвеститора, укључујући и оне највеће, улази на српско тржиште. То су, на пример, Чехословачка група и Czechoslovak Group a holding CE Industries значајних предузетника Стрнадoвиx, ППФ група и многи други.

Прошла, 2021. година била је прва у свом постојању за наше Чешко-српске асоцијације. Како смо после самог оснивања обавестили на нашем сајту, већ дуже време размишљамо о припреми за оснивање овакве организације. Након формалног оснивања и уписа удружења у одговарајући регистар, наставили смо да градимо његову, стручну и радну подлогу, успостављамо контакте и припремамо конкретне пројекте.

Одлучили смо да важне информације и вести пренесемо на наше редовне јавне сервисе који су заинтересовани за Србију. Овај пројекат је успешно реализован под називом SRBSKÝ TÝDENÍK, који смо пре два месеца почели да пружамо бесплатно на свим нашим онлајн платформама. У овом недељном прегледу покушавамо да из нашег угла издвојимо најважније и најзанимљивије догађаје и вести из области економије, политике, културе, друштвених догађаја и спорта. Наравно, бићемо и даље захвални на свим сугестијама или саветима.

Тренутно радимо на пројекту који је донекле сличан, али много обимнији. У форми тромесечног часописа или билтена, намеравамо да донесемо додатни садржај, укључујући оригиналне јединствене интервјуе, економске анализе и приказе, културне савете и информације са догађаја из области чешко-српских односа. Тренутно припремамо пројекат и очекујемо да вам свима донесемо први број нашег часописа у електронској форми крајем првог квартала ове године.

Иако је 2021. била прва година за наше удружење и највећи део времена посвећен његовој изградњи, планирали смо да одржимо прве јавне догађаје. Због динамично развијајуће епидемиолошке ситуације, коначно смо одлучили да сачекамо и не ризикујемо. Све више се радујемо личном сусрету у новој години. Уколико ситуација и мере дозволе, претпостављамо да ћемо најкасније у фебруару организовати презентацију Чешко-српске асоцијације међусобнe сарадњe за оне са којима смо већ успоставили контакт и за све оне који су били активни у Чешко-српским односима већ дуже време, политичкoj, друштвенoj, културнoj или економскoj области. Јавно представљање удружења и пратећа дебата о развоју чешко-српских односа постепено ће се одвијати у Прагу и Београду. О свему ћемо вас благовремено обавестити. Радимо и на другим, културним и друштвеним, манифестацијама кроз које бисмо скромно желели да допринесемо јачању нашег заједничког пријатељства. Негде средином ове године спремамо се за важан догађај, свечано представљање обимне књиге о веома важној српској теми, која је до сада очајно недостајала чешком књижевном свету. Председник нашег удружења Радим Паненка интензивно је радио на књизи последњих месеци. Верујемо да ћете нам у овом тренутку опростити што још нисмо открили више, али можемо обећати да ћемо донети детаљније информације током прва два месеца нове године.

Успешна нова година за чешки и српски народ!

Радим Паненка

Мариан Степановић

Катарина Буђевац